Eredet, és rövid jellemzés

A Maine Coon Észak-Amerikából származik. A legnagyobb testű házimacska-fajta.   A hímek átlagosan 8 kg-os súlyúak, ám nem ritkák az ennél nagyobb; akár a 10-11 kg-ot is elérő példányok sem. A nőstények kisebbek: 5-7 kg-osak, de állítólag léteznek olyan vérvonalak is, ahol a nőstény és a hím között alig van méretbeli különbség (jómagam ilyennel még nem találkoztam...).

A Maine Coon egyike a legősibb észak-amerikai fajtáknak. Nevét Maine államról és a mosómedvéről kapta (racoon = mosómedve) A hasonlóság legszembetűnőbb eleme, hogy a maine coonoknak a mosómedvékéhez olyannyira hasonlatos dús, hosszú farka van. Sőt, a cirmos  példányoknál még a mosómedve farkának gyűrűs mintázatát is viszontláthatjuk a cicák farkán. További hasonlóság, hogy ez a fajta egyáltalán nem kerüli a vizet, sőt, kifejezetten kedveli azt! Különböző tenyésztők honlapjain gyakran találkozhatunk a kád szélén, a mosdóban, szökőkútban, vagy kerti tó partján pancsoló maine coonokról készült kedves fotókkal.
A Maine Coonok rendkívül kedvelik az emberek társaságát. Naponta igénylik a foglalkozást, a közös játékokat. Angolul igen találóan "gentle giant"-nak is nevezik őket kedves, ragaszkodó, figyelmes természetük, érzékeny lelkük miatt. Az óriási külső és a mogorva tekintet azonban senkit se tévesszen meg! Ezek a macskák játékos kedvűek, jóságos, őszinte, és hűséges természetűek. Ráadásul ennél a fajtánál - eltérően más macskáktól - a fiatalos játékos természet idősebb korban is megmarad. Különleges jellegzetessége még a fajtának purrogó "beszéde". Aki nem hallott még maine coont "magyarázni", az nem is sejti, mennyi féle hangon, és módon tudja kifejezni magát ez a fajta.
A maine coonnak tehát nagyon fontos jellegzetessége a stabil idegrendszer, kiegyensúlyozottság, kedves, imádni való jellem. Sajnos, újabban sok felől hallani olyan cicákról, akik nem felelnek meg ennek a nagyon-nagyon fontos elvárásnak. Ennek okát két dologban látom. Egyik, hogy sok tenyésztő háttérbe sorolja ezt a jellemzőt a tenyésztésre kiszemelt állománya összeválogatásakor a külső jegyek előtérbe helyezése mellett. A másik oknak pedig a nem kellő szocializációt tartom.
Tenyészetünk ezért a kölykök születése pillanatától tudatosan és aktívan vesz részt a kölykök szocializációjában, egy különleges módszer alkalmazásával, és 12 hetes koruk előtt nem adjuk oda a kicsiket az új gazdiknak soha. Ennek köszönhetően kölykeink emberimádó, kedves felnőttek lesznek. Íme néhány fotó, amiket az új gazdiktól kaptunk "óvónénijeinkről" és "óvóbácsijainkról" :)
Ezen az oldalon cicáink kis gazdijaikkal közös fotóit a gyerekek szüleinek engedélyével tettük közzé, és ezúton is köszönjük a képeket és az együttműködést is.

AglowCoons maine coon tenyészet mainecoon eladó

Maine coon eladó legnagyobb mainecoons eladó kiscica


< a href="Kapcsolat.html" > Maine coon
< a href="Maine coon.html" > Aglowcoons < a href="Maine coons.html" > óriási Maine coon